HU  RO  EN    +40 751 438 806 | emuksepsi@gmail.com

Deák Barna és Deák M. Ria

Deák Barna és Deák M. Ria

DEÁK BARNA 1943-ban született Kovásznán. A marosvásárhelyi Művészeti Líceum elvégzése után építészetet tanult Marosvásárhelyen.
1992 –Bánffy Miklós emlékdíjat kapott.
Deák Barna nem törekszik a figuratív kifejezésmódra, alkotásai inkább a szimbolikus-expresszív kategóriába illeszkednek bele. Nem törekszik a látható világ leképzésére, így a tájképei síkokra és erővonalakra szabdalódnak, az állatok szervekre és hangulati kifejezésekre. Egy agyar, egy szárny, egy sascsőr vagy berbécsszarv az emóciók zuhatagát önti a nézőre. Állatmotívumai nem békét és harmóniát sugároznak, hanem a kegyetlenséget, a vérengzést, a nyers, zsigeri erőt közvetítik.

DEÁK M. RIA 1944-ben született Székelyudvarhelyen. A marosvásárhelyi Képzőművészeti Líceum elvégzése után belső építészetet tanult Bukarestben. 1992–ben Bánffy Miklós emlékdíjat kapott.
Nem a tárgyalkotás a fontos Deák M. Ria számára, hanem egy átlényegített műalkotás létrehozása, az anyag strukturális jellemzőinek a megismerése és feltárása. Könnyed, de ugyanakkor összetett szín, forma és kontúrhálókból teremt, amelyek egyedi módon határozzák meg a textíliák színdinamikáját és logikáját. Mindezek mellett játékos formavilága, az anyagkombinációk izgalmas struktúrája teszi egyedivé ezeket az alkotásokat.